Sommige vrouwen aanzien hun man als een extra kind. Misschien is dat omdat hij zich als Peter Pan gedraagt: onverantwoord en als een kind dat niet voor zichzelf kan zorgen. Het gevolg is dat deze vrouwen hun partner ‘bemoederen’, ze verwarren ‘graag zien’ met ‘zorgen voor’ en lijden aan het ‘Wendy-syndroom’.
Het syndroom van Peter Pan en het syndroom van Wendy zijn termen uit de populaire psychologie, die verwijzen naar een soort relatie waarin de ene zich onverantwoord en kinderachtig kan gedragen en de andere alle verantwoordelijkheden op zich neemt. Als je last hebt van een Wendy-syndroom kan dat ook gevolgen hebben voor je kinderen. Dan zal je je kinderen blijven bemoederen, ook al zijn ze oud genoeg om voor zichzelf te zorgen. Zo moedig je het Peter Pan-gedrag ook aan bij je kinderen. Misschien zoeken ze later hun eigen Wendy…
Heb jij soms ook last van het Wendy-syndroom?
- Je gelooft dat liefde betekent dat je je moet opofferen voor anderen. Maar krijg je ook wel iets terug?
- Je probeert steeds anderen te plezieren en je vindt dat het jouw taak is om je partner, je kinderen gelukkig te maken. Maar zorg je ook wel eens voor jezelf?
- Je bent bang om alleen achter te blijven.
- Je waakt er angstvallig over dat je partner of je kinderen niet in de problemen komen. Wat zouden ze zijn zonder jou?
Wil je iets doen aan je Wendy-gedrag? Dat is niet zo gemakkelijk want je Peter Pan wil liever niet groot worden. Hij vindt het wel handig dat jij alles voor hem doet. Je zal dus heel wat assertiviteit en zelfliefde moeten hebben om uit je Wendy-rol te komen. Maar eens je daarin slaagt, zal je Peter Pan misschien ook de voordelen van een volwassenheid gaan inzien…
Bedenk nog dat Peter Pan ook vrouwelijk kan zijn en Wendy mannelijk, al komt het minder vaak voor.
Leestip: Dan Kiley, “The Wendy Dilemma: When Women Stop Mothering Their Men”, 1985.