“Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.” (Galileo Galilei)
Vanuit mijn ervaringen als studiecoach (naast vlindereffecten heb ik een website met studiemateriaal voor ingangsexamen geneeskunde, maar dit terzijde) wil ik graag wat advies meegeven voor ouders die hun kinderen graag willen ondersteunen de volgende weken.
Want ook als je van de lesstof niets begrijpt, kun je je kinderen op weg zetten met hun schoolwerk. Hoe dan? Want het is immers niet de bedoeling zelf te gaan les geven…
Je kan hen wel stimuleren om zelf te zoeken naar antwoorden op hun vragen. Je kan dat doen door vragen te stellen:
- Tot waar begreep je het nog?
- Wat maakt het voor jou zo moeilijk?
- Zijn er stukken die je wel snapt?
- Wat zou je helpen om het beter te begrijpen?
- Hoe zou de juf of meester het uitleggen? Waarmee zou ze beginnen?
- Kun je ’t eventueel eens bekijken met een klasgenootje?
Je kan ook altijd aanraden om eens te kijken op youtube. Daar staan heel wat filmpjes waarin leerkrachten tal van onderwerpen uitleggen. Simpelweg in youtube het onderwerp intikken. Ook nu kan je helpen door vragen te stellen.
- Waar zit nu het verschil tussen de uitleg van het filmpje en jouw handboek?
- Gebruikt men in het filmpje andere begrippen?
- Is er nu al iets dat je beter snapte dan daarvoor?
- Is er nog een specifiek onderdeel dat je zou kunnen uitdiepen om het beter te begrijpen? Misschien kan je daarover nog eens een ander filmpje zien?
Ten slotte: laat je kind het probleem duidelijk omschrijven en noteren om later aan de juf of meester voor te leggen. Misschien blijkt dan dat het formuleren van het probleem al de helft van de oplossing bevat… 🙂
Bedenk: wat kinderen zelf uitgepuzzeld hebben, kennen ze zoveel beter dan wat hen werd ingelepeld. Ga dus niet zelf met de stof aan de slag. De vragen zijn er enkel om hen een zetje te geven zodat ze zich vragen gaan stellen en zelf op zoek gaan naar antwoorden. Zo geef je hen de kans om te ontdekken wat ze zelf kunnen.
Maar misschien is het ook al voldoende om begrip te tonen voor de moeilijke situatie en vertrouwen te geven dat ze hun best doen!