Je verslavingen als wegwijzer

foto relaxen

“Verslaving is een vriendschap zonder vriend” (Connie Palmen)

Ben jij ook verslaafd aan je kopje koffie of je sigaretje? Of  kan je je werk niet achter je laten, kan je niet zonder je dagelijkse portie Netflix? We zijn allemaal wel aan iets verslaafd.

Gabor Maté defniëert verslaving als elk gedrag dat je een gevoel van opluchting geeft, waar je naar verlangt maar wat je op lange termijn schade toebrengt en dat je ondanks de negatieve gevolgen niet kan stoppen.

Wie verslaafd is, herkent zich ook wel in de schuld- en schaamtegevoelens die gepaard gaan met mislukte pogingen om ermee te stoppen. Maar wat als je beseft dat een verslaving eigenlijk niets meer is dan copinggedrag? Je doet het om jezelf ergens mee te helpen en dat is helemaal niet negatief. Je kan een glaasje drinken omdat het je een gevoel van veiligheid geeft of je wordt er rustiger door, het vermindert je stress.

In plaats van jezelf verwijten te maken, kan je dus onderzoeken wat je precies nodig hebt, zonder over jezelf te oordelen. En zo kan je eens kijken of er andere manieren zijn om jezelf rust te geven of stress te verminderen. Volgens Maté Gabor heeft het vaak te maken met een tekort in je kindertijd waardoor je van jezelf bent afgesplitst. Je hebt dan geen contact meer met je echte zelf. Zo kan je via je verslavingen ook meer inzicht krijgen in je authentieke zelf en wat je nodig hebt. 

Als geneesheer heeft Gabor Maté in zijn praktijk ontdekt hoe lichaam en geest samenhangen en hoe hij met de juiste vragen zijn patiënten beter kon helpen, dan met medicijnen.  Hij gebruikt de methode ‘Compassionate Inquiry’ om de onbewuste mechanismen achter verslavingen en de trauma’s uit je kindertijd te ontdekken. In zijn boeken beschrijft hij hoe chronische ziekten, verslavingen en ADHD ontstaan en hoe je ermee om kan gaan.  

Leestips:

Over verslavingen: Maté Gabor, In the Realm of hungry ghosts, Close encounters with addiction,  Ebury Publishing, 2018.

Over chronische ziekten en het verband tussen lichaam en geest: Maté Gabor, Wanneer het lichaam nee zegt, Ankhermes, 2020.

Over ADHD: Maté Gabor, Het verstrooide brein, Ankhermes, 2021.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *