Het verdwenen zelf, Herstellen van narcistische mishandeling, werkboek, door Iris Koops, Zwaag, 2016
Voor wie gelooft in de goedheid van de mens – zoals ikzelf – was het een ontstellende vaststelling dat psychopaten en narcisten niet enkel rariteiten zijn uit de misdaadgeschiedenis, maar ook mensen van vlees en bloed uit onze dagelijkse realiteit. En dat die normaal uitziende–meestal charmante – mensen talloze onschuldige slachtoffers maken, eenvoudigweg door hen psychisch leeg te zuigen en genadeloos te manipuleren en uit te buiten.
Hoe dat precies gebeurt en wat het effect is op slachtoffers wordt door Iris Koops – zelf een slachtoffer – helemaal uit de doeken gedaan. Voor wie het meemaakte, als slachtoffer of als omstander is de herkenning heel groot. Voor wie er nog niet mee te maken had, is het boek een unieke kijk in de gestoorde wereld van narcisten en psychopaten en hoe zij sterke en onafhankelijke mensen zover krijgen om net zoals bij het Stockholm syndroom (waarbij gijzelaars zich volledig gaan identificeren met hun gijzelnemer) loyaliteit voor hen te ontwikkelen en zichzelf volledig verliezen.
Enkele citaten om te illustreren:
Over de mishandeling:
“Normaal zou je zeggen; als je gevangen zit is de enige plek waar je nog vrij bent; je gedachten en gevoelens. Dat wat zich van binnen afspeelt. Niemand kan daarbij. Dit geldt dus niet voor narcistische mishandeling. Je bent ook psychisch gevangen: je wordt volledig overgenomen. De narcist heeft een satellietstation van je gemaakt. “ (p 122)
“Door de onterechte beschuldigingen roept de narcist heftige gevoelens in je op. Jouw neiging jezelf te verdedigen staat voor hem gelijk aan schuld bekennen. Het is heel belangrijk om hier uit te blijven. De narcist wint een dergelijke strijd altijd, en het is hem daar om te doen. Als slachtoffer ga je op je tenen lopen, zo bang ben je dat je gedrag weer munitie oplevert voor een volgende aanval. De aanvallen zijn een perfecte methode om je loyaal te houden. Want als je na die aanval je gedrag aanpast, dan is het weer “goed”. Een belangrijk inzicht is dat er altijd naar munitie gezocht zal worden. De narcist zoekt doorlopend naar materiaal om je te kunnen bijsturen, zodra je “tegenwerkt”. Geen materiaal verschaffen, dus precies de persoon worden die hij wil, heeft een groot nadeel: je verkoopt je ziel.” (p54-55)
Over het proces naar herstel:
“De narcist of psychopaat in je leven probeerde je altijd het gevoel te geven dat jij als mens niet deugde. Zolang je nog in dat land van de duisternis zit, loop je aan iedereen te bewijzen dat je echt wel deugt. “ (p 207)
“Alles wat je nodig hebt om met jezelf om te kunnen gaan zit in jezelf, je moet het alleen weten te ontsluiten en weer opnieuw vertrouwen in jezelf krijgen. Je Zelf heeft je nooit werkelijk verlaten, het was tijdelijk verdwenen. Hoe alleen je je ook hebt gevoeld en ook geweest bent, je bent wel weer teruggekomen. En dat is knap.” (p 107)
“Ze kan zich eindelijk veilig weten, omdat de deur van haar kerker is opengezet. Vraag haar niet in één keer naar buiten te komen. De deur staat eerst op een kiertje, zodat er een bundeltje licht naar binnen valt. De deur zal steeds verder opengaan. Laat haar zelf komen, voetje voor voetje, want haar vertrouwen is zo beschaamd. Laat haar zelf weer dat vertrouwen voelen; zit daar gewoon met open armen. Ze weet je te vinden. Laat haar haar geheim met je delen, dat geheim dat haar verkilde tot op het bot. Zeg haar dat het niet waar is. Ze is niet slecht, ze is niet stout, ze is goed en lief en bijzonder. Zeg haar dit tot ze het zelf kan voelen, het zich weer herinnert. Want ze wist het wel. Zij werd alleen gedwongen de leugens te geloven. Verbind je met haar, want zij is onvoorwaardelijke liefde.” (p 107)
Meer informatie over herstel na narcistische mishandeling en voor bestelling van het boek vind je hier: https://het.verdwenenzelf.nl