“Om te overleven, moet je verhalen vertellen.” (Umberto Eco)
Wat vertel je jezelf? Wie ben je? En wat herhaal je keer op keer voor jezelf? Wat zijn je omstandigheden? Je problemen. Welke keuzes heb je gemaakt?
Maar heb je je wel eens afgevraagd of het wel klopt? Dat je het moeilijk hebt of dat je nu eenmaal ongeluk hebt. Dat je angstig bent of depressief? Gedoemd om alleen te blijven… en ga zo maar door.
Misschien heb je in het verleden niet zoveel geluk gehad, heb je het zwaar gehad, maar daarom hoeft dat de toekomst niet te bepalen… Je kan op elk moment je verhaal veranderen. De toekomst hoeft immers niet gelijk te zijn aan te verleden. Tenzij als je je oude verhalen steeds blijft herhalen. Want dan vormen ze een soort onbewust programma dat je leven verder zal blijven bepalen.
Hoog tijd dus om een nieuw verhaal te verzinnen. Wie wil je zijn? Wat wil je bereiken? Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Joe Dispenza legt uit hoe onze hersenen het verschil niet zien tussen wat er werkelijk buiten ons gebeurt (bv. een leeuw die ons kan opeten) en wat we denken (bv. angstige gedachten voor de toekomst). Als je dus piekert en negatief denkt, zullen je hersenen stress-signalen sturen en je lichaam in paraatheid brengen, alsof er een echte dreiging is. Maar je kan dit mechanisme ook omgekeerd gebruiken, door jezelf positieve verhalen te vertellen zodat je hersenen en lichaam reageren op deze positieve signalen. En als je gedachten en je gevoelens in overeenstemming brengt met wat je wil zijn, met je dromen en ambities, zullen deze nieuwe verhalen je toekomst gaan vormen. Wie weet wat voor moois er dan voor je weggelegd is?
Of in de woorden van Dispenza: ‘Als je eenmaal de gewoonte jezelf te zijn doorbreekt en je daadwerkelijk je denkwijze verandert, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn!”
Leestip: Joe Dispenza, Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn, Hoe je je oude, vertrouwde ‘zelf’ kunt loslaten en een nieuw ‘zelf’ kunt creëren, Succesboeken.nl, 2021.